Dessa listor är sorterade efter:

Artist A-C  D-G  H-L  M-Q  R-Sp   St-Ö             Melodi A-C  D-H  I-K   L-Q  R-S  T-Z

Datum  61-63  64-66  67-69  70-72   73-74                                           Till startsidan.

1961. Tio i topp startar.


    Tio i topp startade lördagen den 14 oktober 1961. Det var det första listprogrammet i Sveriges Radio. Kvällstoppen startade den 10 juli 1962 och Svensktoppen den 13 oktober 1962. Men Tio i topp var inte det första pop- eller tonårsprogrammet. Några dagar tidigare, 8 oktober, sändes för första gången Rock 61.
    Tio i topp var från början avsett att vara en lek med skivor/mentometerknappar att tycka/trycka om/på även för tonåringar som inte köpte grammofonskivor. Programmet fick enorma lyssnarsiffror och påverkade skivförsäljningen helt och hållet. Att hamna på Tio i topp blev ett "måste" för svenska grupper.
    Vissa framgångsrika kupper gjordes också mot programmet. De senaste årens skivförsäljning har ju dominerats av LP-skivor. Ironiskt nog skrotades Tio i topp när resultatet därifrån inte längre hade så stor betydelse för skivförsäljningen.
    Vi skall titta något på vad som slagit genom åren, i en presentation av artister och melodier i resp. termfack och stilarter. Många betydande namn saknas, men det hela rör sig om en kort sammanfattning av vad som kan anses vara representativt för varje år. Det som saknas i årgångssammanfattningen återfinns i stället på statistiska avdelningen.

Resultatet från första Tio i topp, 14 oktober 1961:
1. I´m gonna knock on your door, Eddie Hodges
2. Violetta, Ray Adams
3. Hello Mary Lou, Rick Nelson
4. Putti putti, Jay Apae
5. Alpens ros, The Violents
6. Moody river, Pat Boone
7. A girl like you, Cliff Richard
8. En tuff brud i lyxförpackning, Lill-Babs
8. Soria Moria, Ray Adams
10. Du har bara lekt med mig, Siw Malmkvist

Resultatet från sista Tio i topp, 29 juni 1974:
1. Sugar baby love, The Rubettes
2. Everyday, Slade
3. Destiny, José Feliciano
4. The entertainer, Marvin Hamlisch
5. A friend of mine, Gilbert O´Sullivan
5. Monkey song, Douglas
7. Hasta manana, Abba
8. Voulez-vous, Bonnie St. Clair & Unit Gloria
9. Dancing on a saturday night, Flash Cadillac & The Continental Kids
10. Long legged woman dressed in black, Mungo Jerry

    De poäng som förekommer är uträknade enligt följande princip: 10 p. för förstaplats, 9 p. för andraplats, 8 p. för tredjeplats o.s.v. Datumet står som debutdag för resp. låtar. H. pl. = högsta placering.

De populäraste melodierna på Tio i topp 1961-10-14 -- 1974-06-29
(Siffrorna anger antal poäng och antal veckor.)
1. Beautiful Sunday, Daniel Boone, 129, 17
2. Looking Out My Back Door, Creedence Clearwater Revival, 128, 15
3. Happy Birthday Sweet Sixteen, Flamingokvintetten, 126, 17
4. Simon Says, 1910 Fruitgum Co., 126, 18
5. Tennessee Waltz, Alma Cogan, 121, 16
6. Cracklin´ Rose, Neil Diamond, 119, 15
7. Good Morning Starshine, Oliver, 117, 17
8. Cottonfields, The Beach Boys, 116, 14
8. Keep On, Jerry Williams, 116, 15
10. She Loves You, The Beatles, 114, 14
10. Sister Jane, New World, 114, 14
10. Sleepy Joe, Herman´s Hermits, 114, 18

De populäraste artisterna på tio i topp
(Siffrorna anger antal poäng, antal veckor och antal melodier.)
1. The Beatles, 1812, 264, 35
2. Cliff Richard, 676, 118, 21
3. The Rolling Stones, 607, 99, 16
4. Elvis Presley, 593, 83, 19
5. The Hep Stars, 578, 89, 12
6. The Beach Boys, 565, 103, 19
7. The Hollies, 552, 97, 19
8. Creedence Clearwater Revival, 423, 69, 8
9. Tages, 408, 67, 13
10. Herman´s Hermits, 394, 74, 12


1961. Sån´t är livet

    Åren efter rockens genombrott i mitten av 50-talet fram till Liverpool-soundet 1963, kan betraktas som en "mellan"-period, men den innehöll många intressanta artister. Den musik som dominerade var en mjukare variant av rocken eller, om man så vill, en tuffare och taktfastare typ av schlagermusiken.
    Omkring 1960 härjade även en italiensk schlagervåg. Artistvis måste givetvis Elvis Presley nämnas. T.o.m. -61 hade han haft 12 förstaplaceringar i USA. Elvis varvade rejäla rock-grunkor med ovannämnda blandningar. Hans första Tio i topp-låt var välkända italienska La Paloma, som i Elvistappning blev No more. Jimmy Justice besjöng vid lussetid Little lonely one, känd som luciasången och med italienskt original.
    Första ettan på Tio i topp blev den endast 14-årige Eddie Hodges med I´m gonna knock on your door. Det starkaste svenska inslaget stod Anita Lindblom för. Med Sån´t är livet toppade hon listan i 5 veckor. Det betydde Anitas genombrott och en guldskiva. Flest poäng debutåret samlade sångerskan Damita Jo med Dance with a dolly.
    Kung skiffle kan man kall Lonnie Donegan. Skifflen var, jämte rocken, den stora flugan i England under senare 50-tal. Lonnie Donegan var där stor stjärna. På sitt säregna vis gjorde han om traditionella Michael i skifflerytm.

1962. Från stenåldern till twist

    Detta år introducerades ordet "pop" på svenska marknaden. I april -62 ändrade Klas Burling titel på sitt skivprogram från "Rock 62" till "Pop 62". En modefluga som grasserade i Sverige detta år var "The Twist". I Amerika hade dansen och twistmusiken varit populär ett par år. Chubby Checker var den som nådde störst framgång med twisten. Let´s twist again är den låt vi främst förknippar honom med. Det blev också populärt att damma av gamla stenkakor och framföra dem i twisttempo. Definitionen för hur dansen twist utförs lyder: "Som om man fimpar en cigarett och samtidigt torkar sig på ryggen med en lång handduk".
    En annan modefluga kom fram detta år. The Beach Boys blev populära med sin till sommar, vattenstänk och höga vågor anknytande "surf"-musik. Surfin´ Safari blev stor hit. En mycket kort modedans lanserade Little Eva i Locomotion. Texten beskriver hur dansen med samma namn utförs. Den historiska TV-satelliten Telstar inspirerade skivproducenten Joe Meek att skriva en låt med samma titel och tema. Resultatet blev ett "rymdsound" och en miljonsäljare för gruppen The Tornados.
    Trots att de amerikanska soloartisterna stod för dominansen, blev engelske Cliff Richard särklassigt bäste artist. Årets populäraste inspelning blev Larry Finnegan med Dear one.

1963. Yeah, Yeah, Yeah

    En ny popstil slog igenom på allvar detta år. Den kom inte, som oftast tidigare varit fallet, från Amerika utan från England. Föregångare av den nya popmusiken, som i mångt och mycket även blev en ny livsstil, var The Beatles från Liverpool. I deras fotspår följde Billy J. Kramer & The Dakotas, Garry & The Pacemakers, The Searchers m.fl. Samtliga av dessa grupper kom från Liverpool, som blev popstaden nummer ett. Musiken gick under benämningen "The Merseybeat". Därmed blev England det dominerande poplandet och grupp-popen gjorde sitt stora intrång.
    The Beatles definitiva genombrott i Sverige kom med She Loves You i samband med ett besök här hösten -63. Näst efter "The Merseybeat" var "The Phil Spector Sound" det mest uppseendeväckande nyhetssoundet för året. Amerikanske demonproducenten Phil Spector svarade för rena rama dunderljudet bl.a. i The Crystals och The Ronettes låtar Da Doo Ron Ron resp. Be My Baby.
Bakgrundsmusiken bildar en enorm klangmassa. Den som Japans rockkung lanserade Kyu Sakamoto slog hårt med Sukiyaki.
    Cliff Richard blev även detta år starkaste artist och hade också den populäraste låten med Lucky Lips.

1964. Med svängande blåbyxor i tennisvalsen

    Nya grupper från England vällde fram och blev populära. The Rolling Stones var ett av dem. De kom inte från Liverpool och spelade ej heller i den stilen, uppträdde inte lika välpolerat. Musiken var hård och frän rhytm & blues. Deras största framgång på Tio i topp kom detta år med Tell Me. Från Liverpool kom emellertid The Swinging Blue Jeans. Deras specialité bestod av att damma av gamla rocksuccéer. Hippy Hippy Shake nådde en förstaplats.
    Rocklegender som Jerry Lee Lewis och Chuck Berry, country & westernstjärnor som Jim Reeves och Buck Owens svarade också för notabla insatser. Från Jamaica kom den lilla chokladbruna Millie, som med dunder och brak slog igenom med My Boy Lollipop. Därmed kom en för oss ny musikterm: "Bluebeat". En studsig och glad musik.
    Ett annat sound kom från Detroit. Skivbolaget Tamla Motown lanserade en taktfast gungande rytm, ungefär i marschtakt. Musiken fick gå under samma namn. The Supremes är typiska representanter för Tamla Motown och de fick sin första stora hit detta år med Where Did Our Love Go. Årets knaslåt stod The Traschmen för. Surfin´ Bird blev trots det etta. The Beatles var nu förkrossande överlägsna och samma gäller för den populäraste melodin. Tennesse Waltz med Alma Cogan låg etta i hela åtta veckor.

1965. I Dylands anda

    Fr.o.m. detta år fick texterna an allvarligare och betydelsefullare mening. Folkmusiken trängde in på popmarknaden. Föregångare var främst Bob Dylan. Många av hans visor är ironiska och anklagande. Han fick ett flertal efterföljare. Donovan t. ex. dök upp i samma anda. Den populäraste Dylan-låten på Tio i topp -65 var Mr Tambourine Man, men med The Byrds, vars musik fick benämningen "folk-rock". En mera elektronisk musik än den traditionella folkmusiken. Dylan och Donovan gick sedermera över till mera elektroniska tongångar.
    I och med att Dylan m.fl. trädde fram och protesterade mot samhället, uppstod ett annat begrepp: "protestpop". Speciellt två s.k. protestlåtar slog -65. Eve Of Destruction med Barry McGuire och Universal Soldier med Glen Campell. Sonny & Chér kom med ovannämnda blandningar, plus egna grepp. I I got You Babe hörs bl.a. klockor som klämtar och träblås-instrumentet oboe.
    I Sverige blev The Hep Stars årets stora kometer. De hade t.o.m. tre låtar med på Tio i topp samtidigt. Inte för inte förärades de titeln: "Sveriges håll-i-gång-band nummer ett". Farmer John blev deras bästa låt. The Beatles höll ställningarna som bästa artister och starkaste låten blev Bring It On Home To Me med The Animals, som f.ö. hade ett framgångsrikt år.

1966. Gimmicks

    Året kom att domineras av gimmicks. Originella musikinstrument eller annat uppseende-väckande. Vi börjar med The Lovin´ Spoonful. De återupplivade 20-talets hurtiga och struttiga musik. Daydream är ett exempel på "good-time"-stilen. Baldheaded Lena går i annan stil. En gimmick där är gurglingen, som framförs i takt till musiken.
    Årets originellaste inspelning svarade en amerikansk skivproducent för under namnet Napoleon XIV. They´re Coming To Take Me Away, Ha-Haaa! ger en dåres syn på tillvaron. Den förmodligen dyraste singel-inspelning som förekommit svarade The Beach Boys för. I Good Vibrations dominerar ett vibrerande ljud som frambringas av en theremin. The Troggs använde i sin genombrottslåt en okarina. I Nancy Sinatras These Boots Are Made For Walkin´ är en lusigt och lustigt promenerande bas en gimmick.
    Det indiska sträng-instrumentet sitar "gör" The Rolling Stones Paint It, Black. The Beatles tog sig ner i undervattensläge med Yellow Submarine. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich använde i början gruppnamnet som gimmick. Sedan blev deras specialité att låta internationella. Bend It t.ex. har en grekisk touch.
    The Hep Stars plockade fram en spinett i Sunny Girl, som blev den populäraste låten för året. The Kinks blev överraskande bästa artister.

1967. Den blomstertid som kom

    Detta år var blomstringens år. "flower power", "hippies" och "psykedelisk" pop var några begrepp sommaren -67. Att vara glad, att älska sin nästa och ha en blomsterkrans i håret, utgjorde de väsentligaste dragen i den uppseendeväckande "flower-power"-rörelsen. Musikaliskt framträdde två typer. Dels den psykedeliska, som hade improvisation, hög volym och vid liveframträdanden ljusprojektioner i högsätet. Den mjukare "love"-popen, eller "väst-kustpopen", var den andra musikformen, som baserades mycket på stämsång. Centrum för "flower power"-rörelsen var San Fransisco. Samma titel hade en av årets stora låtar med Scott McKenzie. Den får symbolisera hela blomsterprakten.
    Som Amerikas svar på The Beatles lanserades The Monkees. Fyra handplockade grabbar, som aldrig tidigare hade träffats. Med reklam, penningsatsningar och smart marknadsföring gjordes de till stora stjärnor via TV-serien "The Monkees". The Girl I Knew Somewhere blev deras här populäraste låt.
    En annan serie som uppmärksammades -67 var tecknade hunden "Snobben". The Royal Guardsmen tog fasta på Snobben främst i Snoopy Vs. The Red Baron.
The Beatles bidrag till blomstertiden var All You Need Is Love. De blev återigen de bästa artisterna, medan The Letter med The Box Tops blev bästa melodi.

1968. Rockens comeback

    På våren -68 var popen tillbaka vid utgångspunkten. Den 12 april 1954 spelade Bill Haley & His Comets in Rock Around The Clock. Exakt 14 år senare återfanns den på topplistorna ännu en gång. Anledningen därtill var Bill Haleys besök i Sverige, som blev succéartat. Inte bara Haley var här, "Rocken" var tillbaka! Det var nu kanske inte Bill Haleys förtjänst. En förklaring till, att den enkla och okomplicerade musiken från slutet av 50-talet och början av 60-talet kom tillbaka, kan vara att den progressiva och experimenterande popen, som föddes ur hippiekulten, blev för invecklad och svår för de normalt popintresserade.
    En annan variant av rockmusiken myntades i och med 1910 Fruitgum Co.´s version av Simon Says. Vi fick "tuggummipop" eller "bubbelgumpop". Simon Says blev en verkligt segsliten historia. Den är långliggaren nummer ett (delad med Herman´s Hermits Sleepy Joe) genom åren (18 v.) och blev årets populäraste låt (även där delad förstaplats. Flamingo-kvintettens Happy Birthday Sweet Sixteen samma poäng).
    Innan Don Partridge slog igenom med sin Rosie, försörjde han sig som gatusångare. Också på skiva körde han med "one-man-show-band". Bastrumma, munspel, cylinder och gitarr hängde han på sig. Skön kontrast.
    Även detta år blev The Beatles bästa artister.

1969. Hårfagert och stämmningsfullt

    Att låtar från en musical hamnar på Tio i topp, hör till undantagen. Men musikalen Hair svarade för ett dominerande inslag detta år. I hela 35 veckor medverkade låtar därifrån. Bäst av de hårfagre melodierna var Good Morning Starshine med Oliver. The 5th Dimension kombinerade låtarna Aquarius och Let The Sunshine In på samma singelsida. The Cowsills tog upp titelmelodin framgångsrikt.
    En stämningsfull atmosfär vilade över många av årets melodier. En viss gemensam nämnare synes mellan Saved By The Bell (Robin Gibb), In The Ghetto (Elvis Presley), Day Is Done (Peter, Paul & Mary), Oh, Happy Day (The Edwin Hawkins Singers) m.fl., m.fl. Årets populäraste låt hade svenska Jerry Williams med soulkryddade Kepp On.
    Soulmusiken har blivit mer och mer uppmärksammad. En musikart som har kulturella traditioner hos färgade amerikaner, vilka företrädesvis svarar för soulmusiken. Ottis Redding som en av de främsta utövarna. Higher And Higher gick högre och högre på Tio i topp. Desmond Dekker från Jamaica körde med sitt hemlands rytmiska "reagee"-musik i The Israelites.
Hur kommer det att se ut år 2525? Ingen vet men Zager & Evans har sina föraningar i In The Year 2525. En något avskräckande vy av framtiden.
    Elvis Presley kom tillbaka starkt och blev bäste artist.

1970. Från Beethoven till Swamp

    Musiken brukar vanligtvis aktualisera, kritisera och ge synpunkter på samhällstillvända problem. Även miljöförstöringen har tagits upp. Ett gäng miljövänner kallade sig för Creedence Clearwater Revival. det var annars mest för sin rytmiska musik de uppmärksammades. Bayou-country, country-rock och swamp-rock är några benämningar på deras taktfasta och medryckande musik.
Creedence Clearwater Revival blev årets suveräner på Tio i topp. Därtill hade de den i särklass populäraste melodin. Looking Out My Back Door låg etta i hela 10 veckor.
    Apropå miljöförstöring och vatten, kan det bli smutsgult? Yellow River är titeln på engelska trion Christies genombrottslåt.
    Tongångar från sydamerikanska indiantraditioner hördes flitigt detta år. För oss nya instrument som kena, tiple, pinkillo och charango införlivades. På Simon & Garfunkels storsäljande LP, Bridge Over Troubled Water (på Kvällstoppen i hela 58 veckor), fanns peruanska folkmelodin El Condor Pasa. Populär också med Los Incas.
    Årets sommarlåt blev In The Summertime, både vad titel som resultat beträffar. Mungo Jerry stod för klinkande och hyschande.
    En klassiker var och blev Song Of Joy med spanske Miguel Rios. Som bekant skriven av Ludvig van Beethoven och identisk med körfinalen ur Beethovens nionde symfoni.

1971. Vandring med indianer och häxor

    Popmusiken har sitt ursprung från bluesen. Kortfattat kom bluesen från afrikaner som blev slavar i amerikanska södern. En kulturell art och deras sätt att uttrycka sina sorger och bekymmer. År 1865 upphävdes slaveriet, efter inbördeskrig i Amerika. Från det året handlar The Night They Drove Old Dixie Down om, som Joan Baez besjöng 106 år senare.
    Det var fler krig i Amerika på 1800-talet. Sammanstötningarna mellan blåklädda soldater och urinvånarna, indianerna, var legio. Buffy Sainte-Marie, själv med indianblod i ådrorna, sjunger med inlevelse i Soldier Blue vad filmen med samma namn återger. Indianerna föstes ihop i s.k. reservat, eller Indian Reservation, som är titeln på en av årets populäraste melodier med The Raiders. Medlemmarna i gruppen Redbone är samtliga indianer och var poppis med The Witch Queen Of New Orleans.               Tyska The Rattles hade en annan häxa: The Witch.
    Till hälften indian, hälften fransman är Lobo. Efter en liftarfärd skrev han Me And A Dog Named Boo. På promenad var även C.C.S. men bara i Walking. De fungerar annars som studioenhet. Utvandrade från Skottland till Italien gjorde Middle Of The Road och blev upptäckta. Så populära att de blev årets bästa artister.
    Tom-Tom, Turn Around med New World blev bästa låt.

1972. Jesusrock

    Religiösa låtar dyker upp någon gång ibland på topplistorna, men är rätt sällsynta. Åren 71-72 undantagna. Det hade bl.a. sina orsaker i, att den uppmärksammade rock-operan "Jesus Christ Superstar" blev given succé. Dubbelalbumet med musiken därifrån blev en av historiens bästa säljare. Låg t.ex. på Kvällstoppen i 25 veckor. Den singellåt som slog bäst var I Don´t Know How To Love Him. Dock inte i originalversion utan med från Australien kommande Helen Reddy, 14 veckor blev det på Tio i topp.
    Andra låtar på samma tema var bl.a. Jesus med Jeremy Faith (inspelad i en kyrka) och Come Down Jesus med puertoricanske José Feliciano. Kapitlet avslutades med Sweet Hogs Halelujah.
Iklädd säckiga byxor, stor keps och klädsel i övrigt modell ä, slog Gilbert O´Sullivan igenom -71. Detta år blev LP:n "Himself" en storsäljare och singeln Matrimony, utplockad från albumet, likaså.
The Partridge Family bildades i och med TV-serien med samma namn. De är alltså inte någon äkta familj. Språngbräda blev det för mångas ögonsten David Cassidy. Breaking Up Is Hard To Do är en av The Partridge Familys hits.
    Ett poppigt och hoppigt inslag stod Hot Butter för med Pop Corn.
Bäste artist blev Tony Christie och melodimässigt stod Daniel Boones Beautiful Sunday i särklass.

1973. Krokodilrock, astronauter m.m.

    Crokodile Rock betydde genombrottet i Sverige för låtskrivaren, pianisten och oftast lustigt klädde Elton John. Krokodilrocklåten kom etta på Tio i topp, liksom Goodbye Yellow Brick Road, titellåten från mycket omtyckta LP:n. Elton John blev 1973 års bäste artist på Tio i topp.
    På andraplatsen kom Björn Skifs & Blåblus. De gjorde senare stor sensation genom att som första svenska artister nå förstaplatsen i USA. Då under namnet Blue Swede. Låten i fråga var Hooked On A Feeling, mäkta populär även på hemmaplan. Björn Skifs var som bekant tidigare sångare i Slamcreepers, som hade några listframgångar. Gamla meriter har också paret Svenne & Lotta. Svenne som sångare i The Hep Stars och Lotta låg på Tio i topp -63 som medlem i flickgruppen The Sherrys, Sandy blev dock deras första Tio i topp-hit tillsammans. Av syskonen Osmond hade Donny, Marie och lille Jimmy var sitt bidrag, medan gruppen Osmonds hade en stor låt med Going Home. The Osmonds har t.o.m. legat på Svensktoppen. Några fler medlemmar innehåller The Les Humpries Singers. En ytterst internationell grupp, med bl.a. en svenska. Mama Lou var deras bästa låt.
Ricky Wilde är en av de få rymdfararna. I Am An Astronaut berättade han.
    Den populäraste låten hade Dawn: Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree.

1974. Apmusik, streak och ragtime

    Den stora händelsen detta år var naturligtvis att Sverige segrade i Eurovisionsschlager-tävlingen i Brighton, England. Waterloo betydde förlust för Napoleon men ett segertåg för Abba. De internationella portarna öppnades och låten kom etta i ett flertal länder. Björn, Benny, Agneta och Anni-Frid blev självklart bästa artister på Tio i topp. Trea från schlagerfinalen blev holländska paret Mouth & MacNeal med I See A Star. Andra populära låtar därifrån var Englands Long Liv Love med Olivia St. John och Luxemburgs bidrag Bye, Bye, I Love You med Ireen Sheer.
    Från Japan kom Sayonara. Svenske Harpo hade med henne årets näst bästa låt. Genom filmen "Blåsningen" blev "ragtime"-musiken på nytt populär. Scott Joplins gamla The Entertainer gick en ny vår till mötes. Nu med Marvin Hamlisch. Det samma kan sägas om Shane Fenton, stor stjärna i början av 60-talet. Under artistnamnet Alvin Stardust dök han nu upp i My Coo Ca Choo.
    Att promenera i bara mässingen, att streaka, blev ett nöje fram för allt i USA. Reporter i The Streak är lustigkurren Ray Stevens. Han har bl.a. kört med apmusik. Om apor handlar Monkey Song med Douglas och King Kong Song med Abba.
    Sista Tio i topp-ettan blev Sugar Baby Love med The Rubettes och Terry Jacks hade årets bästa låt: Seasons In The Sun.

Högst upp

 

 

www.000webhost.com